lördag, mars 05, 2011

Helstekt rostasfilé med rödvinssky & krämig savoykål

Wow! Där satt den!
Det här kan vara det bästa jag lagat! Sååå grymt gott & enkelt! 
Allt kan förberedas innan & det gillar jag! Kl 20.00 serverades maten på Kaggetorp.
Kl 19 var potatisgratängen klar. Rödvinssåsen var klar kl 18. Savoykålen var klar kl 19.15.
Rostasfilén var färdig kl 19.40. Champinjonerna stektes strax innan kl 20. När du tar ut köttet slänger du in gratängen igen så det får bli varm igen. Skyn & savoykålen värmer du på.
Såååå enkelt men förstklassigt gott.

Savoykål & gul lök
Rostasfilé helstekt till 58°
  Maten
Mumsiga champinjoner

För 4 personer

Rödvinssky
smör
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl rött vin
1/2 dl vatten
1/2 msk kalvfond
1 krm torkad timjan
1 lagerblad
maizena
1 nypa socker
salt & peppar

Finhacka lök & smör & stek i smöret (i en kastrull). När du mjuknat tillsätter du övriga ingredienser & låter såsen reducera (koka ner) till halva mängden. Red med maizena.

Savoykål
 smör
4 dl strimlad savoykål
1/2 gul lök
1/2 dl vitt vin eller matlagn.vin
1 dl grädde
salt & peppar

Stek savoykål & finhackad lök i smör, i några minuter. Lägg i kastrull & tillsätt övriga ingredienser. Småkoka tills vinet & grädden gått in i savoykålen.

Rostasfilén
 Stek köttet i en stekpanna, i smör. Se till att steka hela köttet så alla porer stängs. Salta & peppra rikligt! Lägg köttet i en ugnssäker form, stick i köttermometern & kör klart i ugnen på 150 ° tills köttet har en innetemp på 58 ° (om du gillar medium rare). Det tar ungeför 30 minuter. Tag ut köttet & låt det vila i folie i minst 10 minuter innan du skär upp det. 

Champinjonerna
 Stek små, hela champinjoner (eller halverade om de är lite större) i smör på hög värme. Salta & peppra.


4 kommentarer:

Anonym sa...

got, gott

Sara sa...

Ja, grymt gott. Testa detta!

Unknown sa...

Mums! Är jättesugen på mat nu, så du får gärna komma hit med en bit!;)))
Kram till dig, Sara!

Sara sa...

Du förtjänar fan en hel buffé så som du hjälpt mig!!!