Här rullade som bollar och lite tillplattade. Några vände jag i
strössel och de närmast stämplade jag med min kakstämpel.
strössel och de närmast stämplade jag med min kakstämpel.
Här har jag rullat dem till "korvar" och sedan
plattat till dem med en gaffel. Gräddas i 12 minuter
Formade som bollar med sockerhjärtan. Gräddas i 15 minuter
Rullade som "korvar", sedan doppade i strössel
innan gräddning. Gräddas i 14 minuter.
Rullade som "korvar", sedan doppade i strössel
innan gräddning. Gräddas i 14 minuter.
Klassiker från "Sju sorters kakor"! Kakorna är lite speciella eftersom degen innehåller rågmjöl. Inte för att du känner smak av det, men det ger kakorna lite karaktär och fin färg. Degen innehåller bara 1 dl socker så kakorna är lagom söta.
Det här är en favoritkaka av många anledningar: god, lättgjord, lätt att variera i utseende och VÄLDIGT uppskattad att bjuda på/ge bort.
Jag har format degen på en mängd olika sätt - bara fantasin som sätter stopp. Tänk på att ju tjockare (t ex som bollar) du gör kakorna desto längre tid i ugnen. Vill du ha segare kakor gräddar du dem något kortare tid.
50 stycken
3 dl vetemjöl
1 dl grovt rågmjöl
150 g smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl grovt rågmjöl
150 g smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
en nypa salt
Blanda/mixa samman alla ingredienser och arbeta sedan ihop degen med händerna, det tar en liten stund. Forma degen till valfria kakor. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen, i ca 12-15 min, i 175°. Tänk på att ju tjockare kakor - desto längre gräddningstid.
6 kommentarer:
gjorde dessa till fredagsfikat idag, uppskattade små kakor minsann! tack för tipset!
Supergoda! Mina nya favoritkakor!
Kul, fann du inspiration här?
Gud så söta! Vilken inspirerande blogg du har, såg till att prenumerera så jag inte missar något :)
Åh tack :-) Måste spana in din blogg åxå...
Kram Sara
Hittade din blogg när jag sökte recept till julbaket och bakade dessa i förmiddags. Himmel vad goda!
Skicka en kommentar