Födelsedagsmiddag för D. Han älskar nötkött - me too!
Rostbiff rullad i oregano, flingsalt & svartpeppar + stekta grönsaker + svampsås. Både jag & D tycker stekta grönsaker känns fräschare än potatis eller ris, men det är en smaksak. Fokus i den här rätten är på köttet & såsen!
100 g champinjoner. Du kan absolut använda kantareller
Jag stekte broccoli, morot & harico verts. Salt & peppar.
I slutet ner med avokado
Rostbiffen helstekt till 58°. Den ser ganska välstekt ut
på bilden, men den var genommedium/rare
2 personer
500 g rostbiff
torkad oregano
flingsalt
svartpeppar
smör
Rulla rostbiffen i oregano, flingsalt & svartpeppar. Tryck så alla kryddorna fastnar. Stek på hög temp i smör, i en stekpanna. Se till att steka överallt så alla porer stängs. Lägg sen rostbiffen i en ugnssäker form & kör klart den i 125- 175°. Om du kör klart den i 125° får du en mer genomrosa rostbiff, det tar dessutom länfre tid = mörare kött. Väljer du 175° får du en rödare kärnare. Idag körde vi rostbiffen till 58°, sen fick den vila i folie i 10 minuter innan servering.
Svampsås
100 g svamp
1/2 gul lök
smör
3 msk kalvfond
1 dl vatten
1 msk balsamvinäger
2 msk grädde
torkad oregano
1 vitlöksklyfta
socker
Finhacka svamp + lök & stek den mjuk i smör. Lägg över i kastrull, tillsätt kalvfond & vatten. Koka i 10 minuter. Tillsätt grädde, oregano & riv ner vitlöken. Strö ner lite socker. Låt koka några minuter & red ev av med Maizena.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar