lördag, april 09, 2011

Helstekta kött

Att steka kött är inte det lättaste... TILLS man kommit på hur man gör. Jag föredrar oftast att köpa kött i bit och helsteka. Det blir ett saftigare kött med bättre smak. Dessutom måste man inte stå och passa köttet på spisen, utan kan göra andra saker under tiden. Vi köper ofta fläskytterfilé, rostasfilé och rostbiff i bit. Rostbiffen sitter vid ryggens slut. Rostasfilén är den inre muskeldelen på rostbiffen och är den möraste delen efter oxfilén. 

GRUNDTILLANING
Rulla det hela köttet i flingsalt och svartpeppar. Stek på hög värme i stekpanna, i smör + olja. Se till att steka köttet överallt så alla köttporer stängs. Steker du det inte överallt kommer köttsaft att läcka ut och du får ett torrt kött. Lägg sedan köttet i en ugnssäker form stick in en köttermometer i köttets tjockaste del. In i nedre delen av ugnen, i en temperatur på 125- 175°.

NÖTKÖTT
Tillagar du köttet i 125-150° så får du ett mer jämntillagat kött, se bilden nedan. Där är rostbiffen tillagad i 125° och köttet är jämnrosa.

Tillagar du köttet i 175° får du en rödare kärna. För blodigt kör till en innertemp på 56°.  För medium/rare kör till 63°, medium 70°, välstekt 75°. Låt köttet vila en stund i folie innan du skär upp det. På så sätt slipper du massa köttvätska på tallriken.

FLÄSKKÖTT
Samma sak gäller inte med fläskkött som t ex fläskyttefilé och fläskfilé gällande innertemperaturen, då skall köttet stekas tills en innertemperatur på 73° uppnåts. Ta ut köttet och vira in i folie och låt vila.

Allt kött går upp ett par grader efter att du tagit ut det ur ugnen, så tänk på att hellre understeka det än översteka det. Tänk på: ju lägre temperatur i ugnen - desto saftigare kött. Har du ett tunt kött som t ex fläskfilé, prova att helsteka det i 100 grader. Det tar någon timme men oj oj oj vilket kött du får!

Rostbiff helstekt till en innertemp på 58°, i en ugn på 125°.

Inga kommentarer: