söndag, maj 15, 2011

Grekisk kyckling/fläskfilé

Tack mamma! Fick det här receptet av mamma som lovordade det starkt. Det fick bli lördagens Mellomiddag, men istället för kyckling eller fläskfilé använde jag nötstek. Ingen lyckad kombo måste jag erkänna. Men såsen, som är huvudpersonen i den här rätten, var grymt god! Tyvärr fotade jag som hastigast och bilderna levererar inte riktigt. Det var grymt mycket godare än det ser ut. Testa det här, det är en jättebra bjudrätt som kan förberedas dagen innan om man så vill.



4 personer

4 st kycklingfiléer el fläskfilé
1 stor vitlöksklyfta
2 dl vitt matlagningsvin (jag hade bara rött hemma)
1 paket/1 liten burk soltorkade tomater i kryddlag
1 dl fetaost 
2 dl matlagningsyoghurt
2 dl creme fraiche
1 buljongtärning
1 1/2 - 2 paket frysta provencalska örtkryddor
salt
svartpeppar
cayennepeppar
smör till stekning

Skär filéerna i bitar, salta och peppra dem och stek snabbt i smör så de får färg. Lägg över dem i en ugnsfast form. Stek pressad vitlök i smör, häll i örtkryddorna och stek på svag värme. Vitlöken skall inte få färg, men mjukna. Häll i strimlade, soltorkade tomater med lite kryddlag. Höll över vinet och låt koka ihop. Häll sedan i tärnad fetaost, grädde, creme fraiche och buljongtärningen. Smaka av med kryddorna. Häll såsen över filéerna (hit kan man förbereda dagen innan). Grädda i 225° i 12-15 minuter. Om man förberett dagen innan gräddas den i ca 30 minuter. Servera gärna med ris eller färsk pasta.

2 kommentarer:

Anonym sa...

hej! Det här verkar supergott, måste testas. Ska det vara matlagningsyoghurt (som i receptlistan) eller grädde som i beskrivningen?

/Sara

Sara sa...

Spelar ingen roll. Blir syrligare och fastare med matlagningsyoghurt!

Kram Sara