Det här är en av de godaste, "klassiska", pajerna jag vet. Mustiga smaker från nötfärsen, svampen, tomatpurén och kalvfonden. Som alltid när det kommer till paj, speciellt den här, är et viktigt att salta ordentligt. Framförallt är det viktigt att smaka av tills man är nöjd med sältan. Låt pajen vila innan du äter den, annars kommer den inte smaka annat än varmt.
Godast är en köttfärspaj dagen efter, så den här är perfekt att ta med som lunchlåda.
Pajdeg
150 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk kallt vatten
salt
Fyllning
400 g nötfärs
1 gul lök
1 liten burk kantareller
2 1/2 msk tomatpuré
1 msk kalvfond
1/2 msk vetemjöl
1 1/2 dl vatten
salt
svartpeppar
en knivsudd socker
en knivsudd socker
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1 riven vitlöksklyfta
Äggstanning
2 ägg
1 dl ost
Arbeta ihop pajdegen och låt den vila i kylen i ca 20 minuter. Skala och finhacka löken och stek tillsammans med kantarellerna i en stor stekpanna. Lägg i färsen och dela sönder med en trägaffel. Stek under omrörning tills färsen fått fin färg. Tillsätt mjöl, vatten, tomatpuré, kalvfond, socker, salt och peppar. Koka i ca 3 minuter. Smaksätt köttfärssåsen med oregano, timjan och vitlök. Glöm inte att salta ordentligt! Sätt på ugnen 225 grader.Tryck ut pajdegen i en pajform, så att botten och kanter blir täckta. Nagga degen med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Knäck äggen i en skål. Vispa sönder äggen och blanda ner den rivna osten. Blanda ner i köttfärsröran. Häll köttfärsröran i det förgräddade pajskalet och grädda ytterligare ca 25 minuter i mitten av ugnen. Låt pajen svalna något innan du äter den, annars smakar den inget.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar