En potatisgratäng får inte under några som helst omständigheter innehålla annat än grädde! Och då menar jag vispgrädde! Jag gör potatisgratäng kanske 2 ggr/år och det är inte då jag väljer att snåla in på kalorierna. En potatisgratäng förtjänar sin grädde!
Det här är ett klassiskt recept och jag brukar göra den ett bra tag innan den skall ätas så alla smakerna kommer fram ordentligt. Servera den inte skållhet, då smakar den bara varmt.
En vitlöksklyfta ger perfekt vitlökssmak tycker jag, precis så man bara kan ana den, men tycker ni att potatisgratäng ska smaka mer vitlök så vräk på vettja ...
En vitlöksklyfta ger perfekt vitlökssmak tycker jag, precis så man bara kan ana den, men tycker ni att potatisgratäng ska smaka mer vitlök så vräk på vettja ...
4-6 personer
knappt 1 kg potatis
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
salt
svartpeppar
ca 4 dl vispgrädde
smör till formen
Smörj en ugnssäker form, inte för stor, då blir gratängen platt. Skiva potatis tunt, finhacka lök och vitlök. Varva potatis, lök, vitlök och RIKLIGT med salt och peppar. Häll på grädde så det nästan täcker. Grädda i 225 grader, i mitten av ugnen, i 40 min. Ta ut ur ugnen, täck med folie och värm ev på om den skall ätas senare.
2 kommentarer:
Tack Sara för din goda potatisgratäng.
Miguel
Jag länkar hit, hoppas att det är ok! :)
http://nomikubik.wordpress.com/2012/02/29/parmalindad-kyckling-recept/
Skicka en kommentar