torsdag, oktober 13, 2011

SparrissoppaMums, jag är verkligen ett soppmänniska. Speciellt på hösten och vintern. Det bästa med soppa, förutom att det är så gott förstås, är att det går snabbt att göra och det är lika lätt attgöra för 2 personer som för 10 personer. En soppa blir dessutom godare om den görs i förväg, då kommer smakerna fram bäst.

Den här soppan är kräääämig och helt sjukt god! Jag serverar den antingen som en mindre portion till förrätt med ett rostat vitlöksbröd till, eller som varmrätt med mjukt/knäckebröd till. Vill man ha ett bra alternativ en vardag: köp Keldas Sparrissoppa och krydda med lite extra salt, chilipulver och citron.

Toppa gärna med creme fraiche och färska räkor.

6 portioner

500 g grön sparris
5 st schalottenlökar
5 dl grädde
5 dl kycklingbuljong
1 dl vitt vin
salt
peppar

Skala sparrisen och skär upp i 1 centimeter långa bitar. Lämna gärna topparna oskurna. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka sparrisbitarna och topparna i 2-3 minuter. Häll sedan bort vattnet. Skala och hacka löken och fräs lätt i en kastrull. Häll över vinet och buljongen samt grädden och koka upp. Lägg sedan sparrisen i gräddsåsen (utom knopparna som skall vara garnityr). Låt koka i 10 minuter och kör sedan i mixer. Smaka av med salt och peppar. Servera i soppskålar och garnera ev med creme fraiche, räkor och persilja.

Inga kommentarer: