lördag, november 26, 2011

Griljerade revbensspjäll

Spareribs

På jul skall det vara tjocka revben!
Alltså... vart ska jag börja? Det här är revbensspjäll i VÄRLDSKLASS! Varför har jag varit så dum som inte testat det här tidigare?

Sjuuuukt möra revben, köttet bara faller från benen. Glazen är bara så jäkla god. Söt, syrlig och lagom stark. Det här, gott folk, bara MÅSTE ni prova. Enkelt att lyckas med och det kommer slå er av mattan.

Använd kamben, spareribs eller tjocka revben - tänk på att tjocka revben måste koka längre. Griskött mår bara bra av att koka länge, så hellre koka för länge än tvärtom!

Det här receptet passar ypperligt till julbordet. Inte för att det är speciellt juliga smaker alltså, utan bara för att det är vääärldens bästa recept!

Vi var två som delade på 1 kg spareribs. Vi halverade receptet på glazen och det räckte gott och väl. Till spjällen åt vi ugnsbakade potatishalvor och min gooda cole slaw, recept hittar du här.

6 personer

5 kg tunna färska revbensspjäll
3 st gula lökar
1 st hel vitlök
salt
20 st svartpepparkorn

Koka upp en stor kastrull med vatten. Halvera lökarna och vitlöken, lägg dem i kastrullen. Tillsätt svartpepparkorn och rikligt med salt. Dela revbenen på mitten så att de ryms i kastrullen och täcks helt med vatten. Koka dem långsamt under lock i cirka 1 ½ timme. De är färdiga när köttet börjar lossa från benen. Ta upp revbenen och torka det med hushållspapper, lägg dem på en ugnsplåt och pensla med glazen. Grilla i ugnen, på 225-250 grader, pensla på mer glaze under grillningen. De är klara när revbenen fått fin färg (tar ca 20 min).

Glaze

1 dl farinsocker
1 dl japansk soja
1 dl ketchup
1 dl flytande honung
1 tum stor knöl färsk, riven ingefära
4 st rivna vitlöksklyftor
1 tsk tabasco eller chilipulver

Rör ihop i en skål.

5 kommentarer:

Emma - Husmor Emma sa...

Gud vad jag blev sugen på revben! Det var längesen! Det är alltid min favorit på julbordet iallafall :)

Therese sa...

Detta måste jag testa.
Tack för tipset!

Therese (Sko)

Katja sa...

Åhh va gott det ser ut. Glazen låter riktigt gott. Både jag och min man älskar revben, (både revbenspjäll och kamben), marinerade, med glaze eller enkelt och okomplicerat med en god krydda. Och sen såklart lite gott rött vinn till det :-).

Sara sa...

Katja ..du testar väl de här???

Kram Sara

Unknown sa...

detta var makalöst gott till mina loaded potatoskins :D tack för receptet