fredag, december 23, 2011

Ägg- och mjölkfri mjuk pepparkaka



Julafton i morgon och idag grejas det för fullt. Ikväll skall vi ha paketutdelning och uppesittarkväll med kusinerna. Jag fick i uppgift att baka en mjuk kaka. Utan ägg och mjölkprodukter. Efter lite letande fick det bli den här mjuka pepparkakan. Den kan givetvis bakas på vanligt smör, grädde och mjölk om man bara vill utesluta ägg.

På kakan skall jag bre ett lager med mjölkfri frosting och dekorera med sommarens hallon! (nej, inte lingon)

Recension: Kakan är nu uppäten och den var väldigt uppskattad! Vem saknade äggen? Otroligt saftig med underbar smak av pepparkaka. Frostingen + hallonen passade ypperligt till. Det här blev verkligen en hit!

3 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
1 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald nejlika
1 tsk bikarbonat
100 g smör (mjölkfritt)
1 dl grädde (mjölkfritt)
1 dl mjölk (mjölkfritt)
1/2 dl ljus sirap
ev 2 msk lingonsylt

Smöra (med mjölkfritt) och bröa en avlång sockerkaksform. Blanda samtliga torra ingredienser i en bunke. Smält smör och rör ner grädde och mjölk. Tillsätt detta till de torra ingredienserna. Rör även ner sirap och ev lingonsylt. Tänk på att RÖRA försiktigt, INTE vispa. GRädda längst ner i unen, i 175 grader, i 40-45 minuter.

Inga kommentarer: