onsdag, maj 16, 2012

Vaniljmuffins med creme fraiche
 Mina fina formar från Kalasfårm. Ska ha likadana på Tyras dop

 Runt strössel från Strössel och annat

Stack ner några bitar digestivekex för att addera lite "crunch"

Hade nästan glömt hur det var att baka muffins. För visst är det skillnad på att baka muffins och cupcakes. I en muffinssmet är det oftast fler ägg och du vispar oftast ägg och socker poröst - du får en fluffig och luftig smet. I en cupcakesmet rör du (nästan) aldrig ägg och socker utan får en mer kompakt eller rinnig smet. Skillnaden i slutresultatet? ja, jag brukar säga att ju fluffigare smet desto torrare resultat. Du slår ju in mycket luft i en muffinssmet, en cupcakesmet ska du röra i så lite som möjligt, och luft torkar ut. Summa sumarum: cupcakes är i regel saftigare än muffins.

Hur blev de här då? Jo, de hade en god smak av vanilj och blev lite svampiga och "sega". Eftersom de inte innehåller något fett fastnade de lite i formarna.

Hur många blir det? Jag fick ut 20 st mini och 15 st mellanstora.


3 ägg
2 dl socker
2 1/2 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
en nypa salt
 1/2 dl creme fraiche

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker ljust och poröst. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner. Rör ner creme fraichen. Ställ ut formar i muffinsplåtar, fyll till hälften ungefär. Grädda mitt i ugnen, 8-13 minuter, beroende på storlek. Känn med sticka!

1 kommentar:

sabina mammastårtor sa...

ser gott ut.. var har du köpt dina muffinsformar?