lördag, september 01, 2012

Mjuk mazarinkaka

 19 * 21 cm



Åh mazarinkaka ... med härlig smak av bittermandel. Dock utan mandelmassa ... antar att det finns varianter både med och utan. Det här blev hur som helst en SAFTIG och PORÖS kaka men underbar smak! Mazarinkaka med mandelmassa blir mer kompakt, men även den saftig. 

Klicka här för att spana in mitt OTROLIGT enkla recept på chokladmazarinkaka. Endast 4 ingredienser och sååå saftig!

Jag halverade receptet och gräddade kakan i en liten form (19 * 21 cm). Bitarna blev otroligt höga och fina. Jag fick ut 16 bitar, så räkna med minst 30 bitar om du gör en hel sats. DOCK gräddade jag kakan i 45 minuter (ist för 20-25) eftersom den var så hög. Receptet nedan är för en stor långpanna. 

Vill du kan du pudra florsocker över kakan eller glasera med florsocker, vatten och ev karamellfärg (recept nedan).

En stor långpanna

400 g smält smör
4 ägg
6 dl socker
8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk bittermandelolja
3 dl mjölk

garnering

florsocker
eller
8 dl florsocker
4 msk vatten
ev några droppar karamellfärg

Smörj och bröa/mjöla en form. Smält smöret. Rör ihop ägg och socker - INTE med elvisp. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål. Blanda ner mjölk och bittermandelolja i det smälta smöret. Tillsätt mjölblandningen i äggsmeten (det kommer bli klumpar) och tillsätt sedan smörblandningen. Det gör inget om det är mjölklumpar, det försvinner under gräddningen. Häll smeten i formen och grädda nederst i ugnen i 175 grader, 20-45 minuter - beroende på formens storlek. Testa med sticka, den skall vara torr.

3 kommentarer:

Marja - Baka Sockerfritt sa...

Åh, jag verkligen älskar mazarinkakor! Det som är så bra med bittermandelarom är att man kan testa att ha i det i lite allt möjligt. Vet inte hur många bakverk jg har gjort med jut detta.

Bland bakverk och kastruller sa...

Så gott med mazarinkaka!!

Anonym sa...

Verkar hur god som helst! Från en sak till en annan, har du något bra recept på kåldolmar? Jag blev så himla sugen på det nu när hösten närmar sig...
Hälsningar Sara i Skåne