lördag, oktober 13, 2012

Saftkräm - bebismat

 Maten är slut ... nu väntar saftkräm

Min stooora, lilla kärlek!

Tyra är ca 7 månader nu och äter i princip bara mat nu. Jag nojjar mig ständigt för "Får hon i sig tillräckligt med vätska?". Jag stirrar mig liksom blind på det hon dricker i mugg/flaska. BVC har lugnat och påmint mig om att de får i sig vätska genom amning, maten, fruktpuréer, gröt, välling ... Men jag vill ändå på nåt sätt se att hon får i sig vätska fast jag släppt på min nojja eftersom hon dricker bättre och bättre. Min mamma, som bara är så söt som hjälper mig och kommer med tips, gjorde saftkräm till Tyra när vi var där. Det blev snabbt en populär efterrätt/mellanmål och nu får Tyra det i stort sätt varje gång vi är där. 

Mamma använder sig av hemmagjord, lätt sötad svartvinbärssaft som är fullspäckad av c-vitamin! Hon späder den med vatten som hon kokar upp. Under tiden rör du ut potatismjöl i lite vatten. När saften kokat upp tar du av kastrullen från värmen, rör ner redningen tills du har önskad tjocklek. Ställ tillbaks kastrullen på värmen och ge det ett uppkok. Äts ljummen eller kall. 

Alltså.. det här med socker .. jag känner att jag inte riktigt tar det med så stort allvar, om ni tar mig rätt. Salt är en annan sak, det kan ju vara skadligt. Men socker är inte skadligt, det är mer en rekommendation från Livsmedelsverket eftersom det kan bidra till att bebisen väljer sött före andra smaker. Jag ger absolut inte Tyra sötat mat hur som helst, men i smååå mängder i t ex saftkräm. I det här fallet anser jag att krämen ger mer positivt än den skadar.

Du behöver alltså ...

osötad saft
vatten
vatten + potatismjöl


2 kommentarer:

Emma sa...

Ja det där med socker kan ofta bli ett hett ämne när det pratas barn, rutiner och mat. Det bästa är väl om man följer sin magkänsla och gör det man själv vill! Jag tycker som du att socker på rätt sätt inte spelar så stor roll. Söt tjej du har!
/Emma

Victoria sa...

Åh så söt hon är!! Ha en fin helg!!
Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se