måndag, oktober 01, 2012

Spröda rullrån

 Ta ca 1 tsk smet och dra ut slarvigt på plåtar med bakplåtspapper


 Här runda rån, 10 cm i diameter

Här ihop med gräddglass på tobleronebotten + hallon


Ibland hittar man receptet med stort R - det här är ett sådant. Det här är ett spara-till-bästa-recepten-samlingen!!

Jag har testat många liknande recept i jakten på ett lättbakat rån till t ex glass. OM jag har fått leta ... och OM jag har blivit besviken gång på gång. Fram tills nu. Det här är ett recept som du snabbt rör ihop, kletar ut och gräddar i ett nafs. Resultatet är löjligt bra! Rånen har en underbar smak av vanilj och de blir sååå spröda och bara smälter i munnen. Det bästa är att de blir spröda även om du gör dem lite ojämnt tjocka (som du ser på bilderna). Och det gör inget om de får lite för mycket färg på vissa ställen, de smakar INTE bränt!!

Jag tycker om när de ser hemmagjorda ut och gillar därför att bara kleta ut smeten. Jag ska vara ärlig, till första plåten använde jag en mall som jag klippt ut och där jag gjorde runda rån som efter gräddningen skulle rullas runt en trägaffel, så det blir just rullrån ... men efter 1:a rånet hade de andra stelnat på plåten och jag insåg snabbt att "Nä, det här va för omständigt för mig". Ska jag använda ett recept flera gånger måste det vara enkelt, annars använder jag det inte. Gör som du vill! Du kan kleta ut smeten hur du vill!

Receptet hittade jag i Allers veckotidning (tack mamma!) och jag lovar er - det är det BÄSTA receptet!

Antalet rån varierar beroende på hur stora ni gör dem. Du får ut 40 st om du gör dem enligt bilderna ovan (inte de runda). Halvera gärna receptet!

40 st

100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 äggvitor
2 dl vetemjöl

Rör ihop smör, florsocker och vaniljsocker. Tillsätt en äggvita i taget och blanda. Smeten kan se grynig ut, men det gör inget för den går ihop när du tillsätter mjölet. Tillsätt mjölet och rör till en slät smet. Kleta ut på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen, 175 grader, i 5-7 minuter, beroende på storlek. Dra från plåten direkt när du tagit ut dem. Låt svalna och förvara dem torrt i en plåtburk. 


1 kommentar:

Camilla - Glassriket sa...

Åh, vad glad jag är att jag råkade ramla över ditt inlägg.
Eftersom jag är en glassnörd söker jag jämt efter recept på rån som passar till glass. Att det dessutom innehåller äggvitor ( ännu en konsekvens av mitt glassnörderi - jag har alldeles för många äggvitor liggandes i både kylen och frysen).
Detta recept måste provas!
Man ska inte underskatta de gamla "husmors"-tidningarna :)