onsdag, januari 16, 2013

Fläskkotlett med gräddsås smaksatt med katrinplommonpuré

Det här är en riktig smidig vardagsrätt som kan förberedas i god tid (om man nu har tid) och bara redas av vid servering. Eller så kör du igång maten och låter den sköta sig själv medan du städar, duschar eller pillar med nåt annat ....

Tack vare att du reducerar (kokar ner) skyn och sedan tillsätter katrinplommonpuré får du en mustig och smakrik sås! Jag tog av Tyras hemgjorda puré, men det går lika bra med köpe eller nån annan söt puré/gelé.

2 personer

2 kotletter
2 morötter
1 gul lök
smör
salt och svartpeppar
2 msk kalvfond + vatten så det täcket köttet
1/2 dl puré/gelé
grädde

Skär moroten i 1/2 cm tjocka bitar och strimla löken. Stek kotletterna i smör, salta och peppra. När de fått färg, tillsätt grönsakerna, fond och häll på med vatten så kotletterna täcks. På med lock och låt småkoka i minst 1 h. Kotletterna ska lossna från benen. (Hit kan du förbereda dagen innan/tidigare under dagen) Ta upp köttet och öka värmen till max och reducera till hälften. Det tar 5-10 min. Tillsätt puré och grädde efter smak (runt 1/2 dl). Smaka av och krydda ev med mer salt, fond eller puré/gelé. Skulle såsen va för tunn, späd med Maizena. Servera med kokt potatis!

Inga kommentarer: