onsdag, april 24, 2013

Mjölkfri mannagrynsgröt

För tillfället (hoppas hoppas det är tillfälligt) kör vi på mjölk- och sojafri kost (+ ägg och skaldjur). Det finns ingen gröt eller välling att få tag på som är både mjölk och sojafri. Och egentligen var det väl ändå läge att sluta med fabrikstillverkad gröt och välling och istället göra egen. Det är ju faktiskt målet att en dag skippa dem .... och nu är ju Tyra över året och får i sig 'allt nödvändigt' genom övrig kost. Men visst tror man att barnen måste ha köpegröt/välling?!

Hur som ... fick hastigt och lustigt tänka om och komma på egna sätt att göra egen gröt. Tyra har sen hon var 9 mån fått välling till natten men nu får hon gröt. Insåg snabbt att havregrynsgröt blev för jobbigt för magen så nu har vi kört på mannagrynsgröt. Det känns mildare för lilla magen. Vill man kan man mixa havregryn och ha i, då blir den mer fiberrik. Så gör jag till frukosten.

Istället för mjölk kokar jag mannagrynen i hälften vatten och hälften iMat (havrebaserad grädde). Har i en stänk olja också. Serverar gröten ihop med aprikospuré som är rik på järn.

3 kommentarer:

Victorias Provkök sa...

Men då lillskrutten vad mycket allergier:(
Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

Frostrosor sa...

Hoppas verkligen att det inte blir långvarigt. Men om det skulle bli det, så kanske du kan hitta lite receptinspiration hos mig när skrutten växer. Jag har två söner som är mjölkproteinallergiker. Det är trixigt till en början men numera går det ganska smidigt!

Kjersti sa...

Hej Sara! Ett tips är också att göra gröt på hirsmannagryn som är snällt mot magen och dessutom innehåller lite mer näring än vanliga mannagryn. Märket heter Zwicky och brukar finnas i hälsokostaffärer. Lycka till!