onsdag, november 11, 2020

Hallongrottor

https://drive.google.com/uc?export=view&id=1PUQ7YslLXx-jGwhryfyyc_YarbsakCEOhttps://drive.google.com/uc?export=view&id=1OzuNa3B-ow34QTD4XyksbMFL93siQ6hz
En klassiker som alltid uppskattas - av såväl stora som små. Jag föredrar att grädda dem utan formar men man gör som man själv vill. Jag använder en träslev med runt skaft för att göra hålen med. Tryck försiktigt för att undvika sprickor i kakorna. Låt kakorna svalna på plåten! Jag gör mini (40 st) eller normalstora (20 st). Receptet är från Camilla Hamid.

4,5 dl vetemjöl

1 dl strösocker

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

200 g rumsvarmt, mjukt smör

1 dl hallonsylt

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över och undervärme). Täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Lägg alla torra ingredienser i en bunke och blanda ihop.
  3. Tärna smöret och ha i det i bunken. Arbeta ihop bara precis till det blir en deg. Det är viktigt att smöret verkligen är mjukt och rumstempererat, annars kommer degen att bli smulig. 
  4. Dela degen i 16 lika stora delar och rulla dem till jämna bollar.
  5. Lägg varje boll på plåten, med ordentligt med mellanrum. Kakorna smälter ut i ugnen och behöver därför generöst med plats mellan varandra.
  6. Gör en grop i mitten på varje boll. Fyll varje grop med sylt och grädda hallongrottorna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
  7. Låt hallongrottorna svalna på plåten innan du serverar eller förvarar i en lufttät burk.




Inga kommentarer: