tisdag, augusti 03, 2010

Saftigt GI-bröd

Ojojoj, slängde ihop det här brödet förut & 
rackarn´s va gott det blev. 
Fast, vilket bröd smakar inte gott nygräddat? 
När jag bakar bröd, främst frallor & thekakor, 
utgår jag oftast från 5 dl vatten & 50 g jäst. 
Sen kan du ha i vad som helst i princip. 
Glöm dock aldrig att salta degen, annars smakar det ingenting! 
Tänk även på att INTE ha ett endaste fönster öppet - då jäser inte brödet. 
Och mängd mjöl ... ja det är så svårt att säga, men hellre för lite 
än för mkt annars får du ett tungt & torrt bröd.

    24 frallor

    5 dl vatten
    50 g jäst
    1 tsk salt
    1 msk honung/sirap
    2 msk olja
    1 ägg
    1 dl rivna morötter
    1 dl blandade nötter (t ex valnötter, hasselnötter eller mandlar)
    0,5 dl russin och/eller torkade katrinplommon
    0,5 dl linfrön
    vetemjöl & rågsikt
      
    Smula sönder jästen i en bunke. Värm vattnet till fingertemperatur. Häll vattnet över jästen & rör tills jästen lösts. Tillsätt övriga ingredienser, häll över lite mjöl & 
    jäs under bakduk i 1 h. Dela degen i 24 delar & rulla till frallor. Lägg 12 frallor på varje plåt & jäs under bakduk i 45 min. Spreja/pensla på vatten innan gräddning för att få en hård yta. Grädda i 225 grader, i mitten av ugnen, i 10 minuter. Låt svalna på galler, INTE på plåten för då fortsätter gräddningen & brödet blir torrt.



2 kommentarer:

Sara Grabko sa...

Oj oj oj...har har du ditt GI-brod. Da behover du ju inte mitt....har kan minsann ta del av smarriga recept. Mycket trevligt!!! AVE

Sara sa...

Tack söta Sara. Ja, när du inte gav mig ditt recept fick jag ju hitta på ett eget.
Ave (Maria)