söndag, december 12, 2010

Farmors chokladkola med salt

Det här julgodiset blev en hit förra julen. 
Endel uppskattar inte salt i godis men jag tycker 
de här är grymt goda! Här är termometer ett MÅSTE
jag använder alltid det när ett recept kräver en viss temperatur. Jag har köpt en köttermometer för inte många kronor, det är en investering!!


 65 kolor


 2 dl vispgrädde
3,5 dl strösocker
2 dl honung
200 g mörk choklad (70 %)
1 msk flingsalt

Häll grädde, socker och honung i en kastrull. Koka upp under omrörning. Sänk värmen något och fortsätt koka. Rör om då och då. Låt koka tills blandningen är 120º. Finhacka chokladen och rör ner den i smeten. Koka tills temperaturen är 127º. Ta kastrullen från värmen. Rör i saltet.  Lägg ett baklåtspapper i en liten långpanna, 20 x 28 cm. Häll upp kolan och låt stelna i rumstemperatur ca 1 timme. Skär kolan i bitar, 2 x 2 cm. Snurra in de färdiga kolorna i bakplåtspapper. Förvara dem torrt i plåtburk.
 










Inga kommentarer: