Idag blev det chokladbullar (se här) + de här godingarna. Ett suveränt enkelt och gott recept. En neutral deg som ger dig möjligheten att fylla bullarna med vad som helst. Jag halverade fyllningen och gjorde även en halv sats fyllning till chokladbullar. Fick på så vis ca 20 bullar av varje sort. En deg - två sorters bullar!
Blåbär + kanel i bullar är en höjdare. De blir inte så söta utan precis lagom! Testa det här receptet...
ca 40 bullar
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker
1/2 tsk salt
13- 14 dl vetemjöl
Fyllning
150 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
2 tsk kanel
2 tsk vaniljsocker
2 dl frysta blåbär
Garnering
1 uppvispat ägg
råsocker eller muscavadosocker
kanel
Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken och värm till 37 grader. Rör ut jästen och sockret i degvätskan i en bunke. Tillsätt salt och mjölet lite i taget. Arbeta till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk 30 minuter. Rör ihop (medan degen jäser) ingredienserna, utom chokladhacket, till fyllningen. Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut till plåtlånga (40 cm) plattor, ca 1 cm tjocka. Bred på fyllningen och strö över den blåbären. Rulla ihop från långsidan och skär i 3-4 cm bitar. Lägg dem med snittytan upp i muffinsformar som du lagt i muffinsplåtar. Låt jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med ägg och strö över socker + kanel. Grädda mitt i ugnen 10-15 minuter tills de fått fin färg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar