lördag, maj 28, 2011

Chokladcheesecake

Har länge varit sugen på att baka den här. Läste på den underbara bloggen Matplatsen om den här cheesecaken, som urspungligen kommer från Leila. Har dock varit lite skeptiskt till just att grädda, istället för att frysa, den. Har fått för mig att den blir torr. Men om jag hade fel! Konsistensen blir nästan som len chokladmousse! Ojojoj, verkligen nåt för er chokladälskare. Dessutom riktigt enkel att göra, inga krångliga moment. Jag halverade receptet och gräddade kakan i en springform på 20 cm i decimeter. Jag tog enbart Maryland cookies, med smak av choklad. Cheesecaken blev då extra chokladig i smaken!  Tänk på att INTE grädda mer än vad som står i receptet, för då kan den bli torr och nästan lite grynig. När du skall skära den rekommenderar jag dig att du sköljer kniven under varmt vatten. Då fastnar inte kniven och du får en snyggare "snittyta" :-)



200 g digestivekex
200 g maryland cookies
2 msk kakao av god kvalitet
125 g smör
2.5 dl kesella
400 g philadelphiaost
1 dl strösocker
1 st färsk vaniljstång
3 st ägg
200 g mörk kvalitetschoklad 70 %
Kakao (att pudra över)

Obs! kakan ska stå i kylskåpet minst 1 timme innan servering. Helst över natten! Sätt ugnen på 175 grader. Krossa kexen fint i en mixer och blanda smulorna med smält smör och kakao. Tryck ut blandningen till en botten i en teflonform med löstagbara kanter, 24 cm i diameter. Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i cirka 7 minuter och låt den svalna. Sänk ugnen till 130 grader. Vispa philadelphiaost, kesella, strösocker och fröna ur en urskrapad vaniljstång krämigt i en skål. Rör ner ett ägg i taget. Bryt chokladen i bitar och smält dem på svag värme i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten). Blanda chokladen i smeten häll den över kexbottnen. Grädda kakan i 130 grader i cirka 40 minuter. Låt svalna i kylskåp minst 1 timme innan servering. Servera cheesecaken kylskåpskall. Garnera gärna med lite siktad kakao över, en klick vispad grädde och färska jordgubbar till.

Inga kommentarer: