söndag, maj 15, 2011

Fräkniga chokladkakor

De här urgulliga kakorna är riktigt goda. Det mörka muscavadosockret och den 72%-iga chokladen ger de här kakorna en vuxen smak. De är lite bittra och mättar sötsuget efter maten. Testade dem på brorssonen Olle idag med förmaningen "Det här är vuxenkakor". Han åt 4 stycken! Så visst går de hem hos barn också. Johanna bakade de här kakorna i veckan till Linnégatans ostaffär, vi får se vad de tyckte. 

Du kan använda valfri choklad till garnering, t ex vit, ljus, mörk eller någon annan smaksatt. Jag använde som sagt Fazers 72%-iga (finns på bakhyllan). Jag halverade satsen och jag fick ändå ut 40 kakor! Som utstansare använde jag ett litet lock och en liten, rund mazarinform.


125 g rumsvarmt smör
165 g mörkt muscavadosocker
1 ägg
260 g mjöl
1/2 tsk bakpulver
1 dl kakao
200 g smält choklad (jag använde Fazer 72%)
strössel

Vispa smör, socker och ägg med elvisp till en slät smet. Rör i siktade, torra ingredienser i två omgångar. Knåda degen på mjölad bänk tills den är smidig. Kavla ut den mellan två bakplåtspapper, tills den är 1/2 cm tjock (max). Täck degen och ställ kallt i 30 minuter. Värm ugnen till 180° (varmlufts 160°). Tryck ut degen med olika mått, t ex pepparkaksformar, små lock, mazarinformar. Använd utstickare som är mellan 3 och 6 1/2 cm. Men den degen som blir över mellan varje utstansning kavlar du ut igen och stansar ut. Om du gör olika storlekar skall de gräddas på olika plåtar. De små, på 3 cm, gräddas i runt 10 minuter. De större gräddas i runt 12 minuter. Låt dem svalna på galler. Pensla/bred ut smält choklad och strö på strössel. Låt stelna i rumstemperatur.

1 kommentar:

Victoria sa...

De ser riktigt goda ut!! Kanske man skulle baka till födelsedagskalaset;)
// victoria www.victoriasprovkök.se