torsdag, maj 26, 2011

Pitabröd

Idag blev det kebab + sojastrimlor i pitabröd. Jag tycker att de pitabröden som finns i mataffären är under all kritik. Lång hållbarhet tyder på nåt fuffens... dessutom är de kompakta och torra. Hittade det här receptet hos Nadjas Kitchen och det må jag säga: De var det godaste pitabrödet jag någonsin smakat på. Saftigt, luftigt, lite segt och med perfekt sälta! Det här kan jag varmt rekommendera er att baka och fylla med er favoritfyllning. Går dessutom utmärkt att frysa.


10- 12 st

50 g jäst (jag använde torrjäst)
4 dl ljummet vatten
1 dl ljummen mjölk
1 msk socker
1 tsk salt
2 msk olivolja
cirka 12 dl mjöl

Smula jästen i en bunke. Häll vatten och mjölk över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt socker, salt och olja. Arbeta in mjölet lite i taget och arbeta degen ca 5 minuter. Om du använder maskin - låt maskinen jobba med degen ordentligt och tillsätt inte all mjöl på en gång. Var försiktig med mjölet, det är bättre med för lite än för mycket. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord och dela den i 10-12 bitar. Kavla ut varje bit till rundlar, ca 14 cm i diameter.

Sätt ugnen på 225°. Lägg bröden på bakpappersklädd plåt och jäsa ytterligare 20-25 minuter under bakduk.

Grädda bröden mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt dom svalna på galler under bakduk. Fyll pitabröden med t.ex kebab, sojastrimlor, kycklingstrimlor, hamburgare, köttbullar .....

Inga kommentarer: