lördag, juni 18, 2011

Chokladmousse

Lätt och snygg att spritsa!


Sjukt krämig. Nästan farligt krämig.

Ibland räcker det med en liten "shot" efter maten!

Här ihop med kladdkakemuffins. Recept finns här.

Det här receptet på chokladmousse är det  b ä s t a  jag någonsin testat. OCH godast. Varför krångla till det, allt du behöver är choklad, vispgrädde och äggulor!

Den här chokladmoussen blir sammetslen och perfekt, den bara smälter i munnen. Använd den choklad du gillar bäst. Vill du ha precis lagom söt smak rekommenderar jag Marabous mörka choklad, tar du choklad med alltför hög kakaohalt får du en bittrare smak. Testa dig fram, du kan även ta smaksatt choklad.

Spritsa moussen eller skeda upp den. Servera den "ensam" eller ihop med ett kladdkakemuffins, ihop med glass osv ...

Receptet är Per Morbergs och jag tycker hans portionsberäkning är galet fel. Enligt receptet nedan skall det räcka till 2 personer. Som om man kan klämma i sig 3 dl grädde själv? Alltså, det beror ju på hur man serverar moussen men jag orkar sällan äta mer än ca 1 dl så enligt mig räcker receptet till 6 personer. Receptet kan med fördel halveras eller tredelas.


6 portioner enligt mig/2 portioner enligt Per

200 g mörk choklad 
6 dl vispgrädde
3 äggulor

Vispa grädden, inte för hårt. Smält chokladen i en kastrull på låg värme. Blanda ner äggulorna snabbt och rör runt. Häll sedan över blandningen i en vispskål. Häll först ner lite av den vispade grädden i chokladblandningen, då tempereras blandningen och du riskerar ej att få en mousse som blir klumpig eller skär sig. Blanda ner all grädde och blanda väl. Kyl i minst en timme innan du serverar den.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Bästa Sara!

Nu har jag gjort detta två gånger men får det bara att smaka som en jäkligt klen chokladgrädde!

Vilken choklad använde du?

/Petra

Sara sa...

Nää va tråkigt :-( Jag använder Marabous mörka choklad eller Fazer 72 % som finns på bakhyllan. Lycka till!!

Matilda Nilsson sa...

Hej!
Jag tänkte täcka en tårta med spritsade rosor. Tror du att jag kan använda detta receptet?

Mvh Matilda

Anonym sa...

Jag tyckte också att den smakade vispad grädde, men det som blev över var mycket godare dagen efter, så nu gör jag den alltid en kväll i förväg! 👌🏼

noriisen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
noriisen sa...

Hej,
Kan jag göra moussen en dag innan och vispa upp den lite den jag ska använda den? Går det liksom att spritsa den dagen efter? Den har inte satt sig då?