tisdag, juni 07, 2011

Vaniljcupcake by Manuela

Tittar ofta in på Passion 4 baking. Manuela, som har hemsidan, lägger ut så grymma recept. För att inte tala om bilderna. Där har man nåt att bita i. Grym kamera och snygga prylar.

Blev sugen på att testa ett av hennes "grundoppskrifter"; Min beste vanilje cupcake. Kolla in bilderna och du kommer också bli sugen!Jag har bakat dem med både vaniljsås (Keldas) och med grädde. Blev luftigare med grädde. Jag halverar smeten eftersom en hel sats blir för mycket enligt mig. Du får ut 30 st minicupcakes på en halv sats eller 15 st normalstora, så ni förstår hur många det blir på en hel sats....
Hur smaka de nu då, undrar ni? Luftiga, saftiga och med en himmelsk smak av vanilj. Och de är lika goda dagen efter och dagen efter ....


 Fluffigt värre efter att smör, socker och vaniljessens 
+ äggen vispats i 5 minuter.

De torra ingredienserna siktas ner och 
vaniljsåsen/grädden tillsätts. Sedan vispas 
smeten så här sammetslen. Ljuvligt!

 Fyll 3/4

 Cupcakesen fick den där raka formen jag är
är ute efter. Skall efterforska varför de sjönk
ihop. Dock gör det inget utan är snarare en
fördel om de skall spritsas. Då stannar 
frostingen kvar bättre :-)

 Pimpade med chokladfudgefrosting (se här).

 Minicupcakes

 Spritsade med färgad creamcheesefrosting (se här).

60 minicupcakes/30 normalstora

200 g rumsvarmt smör
3 dl socker
3 tsk vaniljsocker eller några droppar essens
4 ägg
5 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
3 dl vaniljsås eller grädde

Vispa rumsvarmt smör, socker och vanilj till en fluffig smet. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa i ca 5 minuter med elvispen på högsta hastigheten. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och sikta ner i smeten. Tillsätt även vätskan. Vispa vidare tills allt blandats. Fyll formar (som du ställt i muffinsplåtar) till 3/4. Grädda i 200°, i mitten av ugnen. 15 minuter för normalstora och ca 11 minuter för mini. Använd sticka!

Inga kommentarer: