måndag, juli 18, 2011

Ägg- och mjölksfri sockerkaka

Bjuder man till kalas tycker jag att det skall finnas nåt för alla. Imorgon fyller jag år och skall bjuda på jordgubbstårta. Som alternativ har jag bakat den här sockerkakan som skall bli bakelser (med samma fyllning och garnering - fast med mjölkfri grädde). Den blev riktigt bra, är supernöjd. Tog hälften bakpulver, hälften bikarbonat och det gav kakan höjd! Du kan även grädda kakan i en rund springform (avtagbar botten) om du vill använda kakan som tårtbotten. Tänk på att använda mjölkfritt smör även när du smörjer formen. Givetvis kan du använda vanligt smör om kakan skall ätas av enbart äggallergiker.



5 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
125 g mjölkfritt smör
2 dl vatten

Blanda de torra ingredienserna. Smält smör och tillsätt vattnet. Vänd ihop. Fyll en avlång form (smörad och bröad) alt. en rund springform. Grädda längst ner i ugnen, 175 grader, i ca 45 minuter. Känn med sticka. Låt svalna innan du stjälper upp den.

Inga kommentarer: