fredag, juli 29, 2011

Hemmagjord aioli


Igår hade vi skaldjursafton här på kusten! Till det serveras givetvis aioli. Har ni testat att göra egen? Om inte, gör det - det smakar så mycket bättre än fuskvarianterna. En aioli bygger på majonnäs och det går supersnabbt att göra. En majonnäs håller sig i evigheter i kylskåp och smakar inte så syrligt som de i affären gör. Toppen att ha som 'ihophållare' i t ex röror. Tänk på att använda en smaklös olja (inte olivolja eller kallpressad) som t ex rapsolja. Jag har i lite gräddfil/creme fraîche, det tycker jag ger bättre färg och konsistens. Men ta inte för mycket, då blir aiolin lös.


2 personer


1 äggula
1/2 - 2 pressade/rivna vitlöksklyftor
1 dl olja
1-2 msk gräddfil/ creme fraîche
salt och vitpeppar
citron


Vispa ihop äggula och vitlök, tillsätt oljan. Droppvis i början, sen i en fin stråle. Smaksätt med salt, vitpeppar, citron och ev mer vitlök. Vänd ner lite gräddfil/creme fraîche.

- Av Sara via iPhone

2 kommentarer:

Anonym sa...

Försökte precis mig på aioli, men det gick inte alls bra.
Gör du den för hand eller i matberedare? Går det bra med turkisk yoghurt istället flr creme fraiche eller gräddfil?

Sara sa...

Å nej va trisst :-8 Jag använder elvisp på högsta hastighet!

Turkisk yoghurt skall nog gå bra, men ta bara liiiite till å börja med!

Kram Sara