fredag, juli 29, 2011
Hemmagjord aioli
Igår hade vi skaldjursafton här på kusten! Till det serveras givetvis aioli. Har ni testat att göra egen? Om inte, gör det - det smakar så mycket bättre än fuskvarianterna. En aioli bygger på majonnäs och det går supersnabbt att göra. En majonnäs håller sig i evigheter i kylskåp och smakar inte så syrligt som de i affären gör. Toppen att ha som 'ihophållare' i t ex röror. Tänk på att använda en smaklös olja (inte olivolja eller kallpressad) som t ex rapsolja. Jag har i lite gräddfil/creme fraîche, det tycker jag ger bättre färg och konsistens. Men ta inte för mycket, då blir aiolin lös.
2 personer
1 äggula
1/2 - 2 pressade/rivna vitlöksklyftor
1 dl olja
1-2 msk gräddfil/ creme fraîche
salt och vitpeppar
citron
Vispa ihop äggula och vitlök, tillsätt oljan. Droppvis i början, sen i en fin stråle. Smaksätt med salt, vitpeppar, citron och ev mer vitlök. Vänd ner lite gräddfil/creme fraîche.
- Av Sara via iPhone
Etiketter:
Såser -röror
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Försökte precis mig på aioli, men det gick inte alls bra.
Gör du den för hand eller i matberedare? Går det bra med turkisk yoghurt istället flr creme fraiche eller gräddfil?
Å nej va trisst :-8 Jag använder elvisp på högsta hastighet!
Turkisk yoghurt skall nog gå bra, men ta bara liiiite till å börja med!
Kram Sara
Skicka en kommentar