måndag, juli 18, 2011

Tårtbotten - grundrecept

Satan i gatan! Äntligen har jag lyckats till 100 % med en tårtbotten. Har säkert lyckats tidigare också, enligt andra, men den jag gjorde idag slår allt! Så hög! Det viktiga med en tårtbotten är att den INTE får innehålla fett, för då reser den sig inte. Har man fett i sin tårtbotten blir den kompakt istället för porös.

Gräddade min botten i en form med löstagbar botten, 26 cm i diameter. Satte en extra "stödkrage" i form av bakplåtspapper. Jag smörade formen, satte fast tillklippt bakplåtspapper. Sen smörade jag pappret och sen bröade. Jag satte bakplåtspappret från botten, det ger extra bra stöd. Viktigt är att pappret sticker upp minst 5 cm över kanten.

Min tårta skall fyllas med det klassiska, det som min fördelsedagstårta alltid fyllts med; jordgubbsgrädde! Glöm inte: fyll idag - ät imorgon.

 Alla kan vi behöva lite stöd ibland :-)

 Bakplåtspappret sätts från botten av formen för att ge extra bra stöd till kakan

 Hög och fin tårtbotten. Jag skär av toppen för att få en jämnare tårta


Jag delar min botten i tre lager, lägger bakplåtspapper emellan
så det underlättar när jag sedan skall fylla den.
Glöm inte att tårtan smakar som bäst när du lägger emellan
den dagen innan den skall ätas.

5 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 tsk bakpulver

Smöra och bröa en form med löstagbar botten (26 cm). Sätt fast en "krage" i form av bakplåtspapper. Vispa ägg och socker poröst med elvisp. Blanda ihop övriga ingredienser och vänd ner i äggsmeten. Häll i formen, grädda i 175 grader, längst ner i ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan svalna innan du delar den.

1 kommentar:

Carolina sa...

Jättefin botten, tänkte testa receptet. :-) Bröade du med ströbröd på papperet eller vad använde du?