söndag, juli 10, 2011

Tomat- och lökpaj med mandelbotten

Anna, tack för inspirationen! Du bjöd på en underbart god, vegetarisk paj.

Sugen på paj, men med kylskåp och frys tomt på i princip allt. Affären kändes för långt borta så jag körde på devisen "Man tager vad man haver". Det fick bli tomat- och lökpaj. Gjorde ett gott pajskal med bl a mandlar och Fibrex som kändes nyttigt ;-) Den här pajen smakar tomat och lök (konstigt va?) och vill man kan man krydda upp den mer än vad jag gjorde. Men ibland vill man bara ha "rena" smaker.

Den här pajen är en klassiker på buffébordet, idag fick den stå för lunchen på Kaggetorp! Som med de flesta pajerna så smakar den bäst dagen efter, eller iaf efter att ha fått vila en stund. Så gör den gärna en stund innan den skall ätas och värm sedan på den i ugnen i 100 grader.
Botten
3/4 dl Fibrex
50 g mandel
2 dl vetemjöl
75 g smör
2 msk kallt vatten
1 tsk salt

Fyllning
4 st stora tomater
1 gul lök

Äggstanning
2 dl grädde
2 ägg
2 msk tomatpuré
1 dl riven ost
salt
peppar

Mixa Fibrex, mandlar och mjöl i en mixer. Tillsätt smör, vatten och salt och mixa till en boll. Tryck ut degen i en rund pajform och låt vila i frysen i 10 minuter (eller kylskåpet 30 min). Nagga och förgrädda i mitten av ugnen i 10 min, 225 grader. Fyll pajen med fichackad tomat (urkärnad) och lök. Häll över äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Låt vila en stund innan pajen serveras.

Inga kommentarer: