onsdag, oktober 05, 2011

Boeuf BourguignonMums.. en rejäl köttgryta går inte av för hackor! Den här vet vart skåpet ska stå minsann!

"Småputtra" i ca 2 timmar? Redan där slutar nog många läsa ... men faktum är, hur konstigt det än kan låta, att matlagning kan nästan inte bli lättare än så här. Få ingredienser som snabbt ligger i grytan, sedan på med lock och 2 timmar senare har du en köttgryta där köttet bara faller isär i munnen. Så oerhört mört att man nästan blir gråtfärdig. Den här klassiska köttgrytan bara smakar så gott att jag har svårt att förklara!

Servera med potatis (eller ris). Vill du ha en något tjockare/krämigare gryta kan man reda med Maizena eller grädde, men en traditionell Boeuf B serveras i sin buljong.

Receptet är hämtat från recept.nu

4 personer

1 kg nötkött (jag tog högrev i bit)
150 g sidfläsk eller bacon (jag tog bacon)
2 morötter, delade i centimeterstora bitar
2 scharlottenlökar, hackade
5 vitlöksklyftor hackade
3 st lagerblad
5 st kvistar timjan
1 flaska rött vin
5 dl kalvsky eller 3 msk oxtärning uppkokt i vatten
salt och svartpeppar

Skär svålen av fläsket och lägg den åt sidan, har du bacon strimlar du det. Skär fläsket i små tärningar och bryn dem i en stekpanna. Lägg åt sidan. Skär köttet i kuber, 5x5 cm. Torka av dem med hushållspapper. Salta och peppra. Fräs fläsksvålen/baconet i grytan. Tillsätt smör om inte fläsket är väldigt fett. Tillsätt köttet när svålen börjar få en aning färg. Bryn köttet runt om. Tillsätt morötter, lök och vitlök när köttet är färdigbrynt. Fortsätt fräsa ytterligare ett par minuter. Häll på vinet. Rör om och skrapa lite i botten av grytan så att du får loss fastbrända köttsafter. Tillsätt lagerblad och timjan. Rör om ett varv till och fyll på med sky så att det täcker köttet med liten råge. Låt sjuda under lock på svag värme i ca 2 timmar.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Idag har vi bjudit på dina Chokladcupcakes! De blev mycket uppskattade på jobbet!! :-)
Ska baka fler med tjejerna i helgen!
Ha en go helg!!
Kram Alexandra

Sara sa...

Åh va roligt att du testar mina recept!!
Vad tyckte tjejerna? Gick de ner utan problem? ;-)

Kram Sara

Hanna sa...

supergod!
och den var minst lika god att värma på jobbet sen.