söndag, oktober 09, 2011

Bullar - grundrecept

 Klassiska snurror med kanelfyllning

Fyllda med mandelmassa

Fyllda med vanillfyllning

Det här är det bästa bullreceptet enligt mig. Det är mammas recept som hon använt sig av genom alla år. Det ger, tack vare ägget, saftiga bullar.

Jag gräddar helst klassiska snurror i en muffinsplåt (med formar), då håller de formen och bevarar sin saftighet. Gör du knutar kan du grädda dem på en plåt med bakplåtspapper.

Fyll bullarna med din favoritfyllning, jag brukar dela degen och fylla dem med två olika fyllningar. Rör ihop fyllningen i en skål och bred sedan på - det ger saftigare bullar.

ca 45 st

50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
1 ägg
ca 1,3 l vetemjöl

fyllning
100 g smör
1 dl socker
2 tsk kanel

eller

100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker

eller

200 g riven mandelmassa
50 g smör

pensling
1 ägg + t ex pärlsocker, flagad mandel, hackad mandel, farinsocker

Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och kardemumman och värm till fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vätskan. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt och socker. Rör tills det löst sig. Tillsätt ägget och mjölet. Rör till en smidig deg som släpper från kanterna. Pudra över mjöl, täck med duk och jäs i 30 minuter. Stäng alla fönster!

Baka ut degen till önskade bullar och fyll med valfri fyllning. Täck bullarna med duk och låt jäsa ca 30 minuter igen. Pensla bullarna med ägg ocg strö över valfri topping. Grädda mitt i ugnen, i 8-10 minuter, i 250 grader (inte varmluft).

Låt bullarna svalna på galler.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Man tackar för bullreceptet! :-) Blev verkligen toppen fina bullar! Dock körde jag på med varmluften... skall sparas för all framtid...

Jane

Anonym sa...

Hej!
Tack för fint recept! Jag undrar dock om 1,3 l mjöl är enligt vanlig litermått? Oftast är litermått olika beroende på om det är vätska eller mjöl? Hur mycket blir det i gram eller dl?
Tack på förhand!
Lena