söndag, oktober 02, 2011

Chokladcupcakes - grundrecept 2


Luftiga och porösa!
 Här garnerade med chokladfrosting (recept finns här) och sockerpärlor

Chokladfrosting (länk ovan) på och sen in i frysen.
Perfekt att ta fram när det vankas gäster.

Nytt recept och jag säger bara : JIPPEY! Ett så himla bra recept med intensiv smak av kakao. Och OM de blev saftiga och porösa. Cupcakes kan lätt bli "tunga" men de här blev så otroligt luftiga. Dessutom innehåller de bara 1 dl socker så de blir inte så söta. Smakar "proffs-fika-cupcakes".

De här ska du prova! Pimpa dem med frosting eller servera dem som de är. Jag brukar spritsa dem med frosting och frysa in direkt och ta fram när jag väntar gäster. Du kan INTE känna att de varit frysta!

Skillnaden på de här cupcakesen, som innehåller både bikarbonat och bakpulver, mot cupcakes med enbart bakpulver är att de här blir mer glansiga på ytan och med mindre luftbubblor i inkråmet. Bakar du med bakpulver får de en mer matt yta med sprickor, och med större luftbubblor i inkråmet. Dessutom ger bikarbonaten mörkare cuppisar!

Du kan med fördel halvera receptet!

30 mini eller 15 normala

1 dl kakao
1 dl varmt vatten
2 dl vetemjöl
1 krm salt
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
2 ägg
3/4 dl grädde

Rör ihop kakaon i det varma vattnet. Blanda mjöl, salt, bakpulver och bikarbonat i en annan skål. Visa ihop smöret och sockret. Rör kraftigt. Tillsätt äggen ett i taget och vispa smeten slät. Blanda i kakaosmeten och rör till en jämn smet. Blanda sedan i, växelvis, mjölblandningen och grädden. Fyll cupcakesformar som du ställt i muffinsplåtar, fyll till 2/3. Grädda i mitten av ugnen, i 175 grader, i 12-18 minuter, beroende på storlek.

7 kommentarer:

myfoodpassion sa...

Disse så yummi ut!
Takk for receptet.

Sara sa...

Hej!! Ja de här blev sååååå goda - testa dem och återkom med resultatet!
Tack för besöket.

Kram Sara

Lina i vbg sa...

testar detta recept just nu!!

Emma sa...

Nu har jag gjort de här chokladcupcaksen, hur funkade de i dina pappersformar? Jag hade formar från lagerhouse och varenda en lossnar och det ser ju inte så fint ut. Tur att cupcaken är så god!!
/Emma

Sara sa...

Deras formar är värdelösa enligt mig! Har kommit på att formarna lossar lätt om de ligger mot varandra i t ex en påse eller burk.

Tur de är goda som sagt :-)

Kram

Anonym sa...

Godaste choklad cupcakes jag ätit!

Anonym sa...

så fina skriver av receptet just nu