tisdag, november 08, 2011

Vitlöksspäckad fläskytterfilé

Oh my, oh my. Heltstekt kött är grejen alltså! Det möööraste fläskköttet jag någonsin smakat på!

Hemligheten? Helstekt i ignen, i 120 grader, till en innertemperatur på 75 grader. Visst, att tillaga kött på låg temperatur tar tid, men det blir ju ett så mycket godare och mörare kött! Det tog ca 1 timme att helsteka en bit på 600 gram.

Idag skar jag djupa hål i köttet och stack ner marinerade vitlöksklyftor, det gav en mild och god smak till köttet. Du kan även testa med soltorkade tomater eller kärnfria oliver.

Det här bara måste ni göra! Späckad eller inte .... ni kommer smälla av! Testa gärna med fläskfilé, det funkar på samma sätt, men tar kortare tid att tillaga. Till köttet serverade jag kokt potatis och en GRYMT god grönsakssås/röra med bl a soltorkade tomater, purljolök och creme fraiche. Recept finns här.

fläskytterfílé
marinerade vitlöksklyftor
salt svartpeppar
smör + olivolja

Stick djupa hål i köttet, runt 10 st i en hel filé. Salta och peppra RIKLIGT - tänk på att det krävs mer kryddor när man helsteker. Stek på hög värme i stekpanna, se till att du steker köttet överallt så alla porer stängs. Lägg över köttet i en ugnssäker form, stoppa in i ugnen, längst ner, i 120 grader. Stoppa in en stektermometer (finns billiga på ÖoB) och stek till en innertemp på 75 grader. ta ut köttet och låt vila i 5 minuter innan du skivar upp det. Servera med valfria tillbehör, t ex potatis och sås.

3 kommentarer:

SAn sa...

Det ser verkligen megamumsigt ut! Och den där såsen, yammie! :)

Linda sa...

Nää. Blev besviken. men jag tog inte marinerade vitlöksklyftor. kanske var det? Men helstekt kött är så mycket godare!

Sara sa...

Besviken? Why? Va tråkigt :-(

Kram Sara