Alltså.. det ÄR nåt med en klassisk sås. Det här är faktiskt den GODASTE såsen jag nånsin gjort ... och i princip den enklaste också!
Jag skulle kunna äta den här såsen som soppa ... SÅ grymt lyxig! Såsen får reducera (koka ner) och får därmed en sån grym smak.
Servera den här såsen till vilken fisk du vill! Du kan halvera/dubbla receptet.
Ett tips är att frysa överbliven sås. Häll den i en fryspåse, då tinar den snabbt (istället för att hälla i en burk).
4 personer
1/2 liten gul lök
1/2 msk smör
2 1/2 dl fiskbuljong (alltså vatten med upplöst fiskbuljong i)
1 1/2 vitt vin (eller matlagningsvin)
1 1/2 dl grädde (använd inte magrare än 15 %)
salt o vitpeppar
en klick smör
Finhacka löken och fräs med smöret i en kastrull. Löken skall EJ ta färg, bara mjukna. Tillsätt buljong och vin och reducera (koka ner) till halva mängden. Tillsätt grädden + smaka av med salt och peppra och koka ihop några minuter. Red med ljus Maizena om du vill ha den lite tjockare. Klicka i lite smör strax före servering för att få fin glans. Sila såsen om du inte vill ha med löken.
TÄNK på att smaka av såsen ordentligt, var inte rädd för att tillsätta mer av någon ingrediens.
4 kommentarer:
Den såsen ska jag absolut göra. Ha en bra helg. Kram Mimmi
Ska pröva, som jag nog skrivit förut, fisktips behöves i min familj!! Ha en trevlig helg! /Emma
Gjorde din vitvinssås i gårkväll. (körde i lite persilja också..) Den blev kanon! :) Kommer deffinitivt spara receptet!
Åh va roligt, Malin!! :-) Ja visst är det TOPPENGOD?!
Kram Sara
Skicka en kommentar