lördag, juni 23, 2012

GI-kexEtt kex/knäcke helt fritt från gluten och laktos! Passar på ostbrickan, till frukost, som snacks mm mm. Det cirkulerar liknande recept på nätet och där kallas de för GI-kex.


Det här det godaste i kexväg som jag någonsin smakat på. Det är svårt att beskriva hur gott det är. Sååå sprött och med underbara smaker från alla frön. Majsmjölet ger en fin struktur och smak.


Jag har sålt sådana här till en lokal butik i stan och de var omåttligt populära!


Jag brukar baka en plåt, lägga i en cellofanpåse och ha med som gå-bort-present. Alltid lika uppskattat!


Mixa gärna med fröna!


Tips: När det återstår 5 minuter i ugnen; ringla över honung. Sätt in plåten högt upp och höj till 175 grader. Passa så det inte bränner. Sött + salt = oslagbart!


En plåt

2 dl majsmjöl (finmalet)
1 dl solroskärnor
1/2 dl hela linfrön
1/2 dl skalade sesamfrön
1/2 dl pumpafrön
1/2 dl naturell olja
2 1/2 dl kokande vatten
1/2 tsk salt
flingsalt

Sätt ugnen på 150 grader. Koka vattnet, blanda övriga ingredienser i en bunke (inte flingsaltet), häll över vattnet och blanda väl. Platta ut på en plåt med bakplåtspapper/silikonduk, lika stort som bakplåtspappret/silikonduken. Här tycker jag det är lättast att platta ut med händerna, som du fuktar med vatten så inte smeten fastnar på fingrarna. "Skär" i önskade bitar, jag använder en degskrapa och skär ut runt 20 bitar. Strö på flingsalt. In i mitten av ugnen i ungefär 70 minuter. De skall få färg, men inte för mycket. Jag tycker de är färdiga när man kan bryta isär dem utan att de är sega. Låt svalna på galler. Förvaras i plåtburk.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jättegoda! Härlig konsistens.