lördag, juli 07, 2012

Pavlova

 "Dagen-efter-pavlova" som förvarats i kylskåp, 
därav "dropparna" som bildats på marängen.


Pavlova är en riktig  k l a s s i k e r  som är en riktig smart tårta att bjuda på om man skall bjuda många + om man har ont om tid eller helt enkelt inte vill stå en evighet och baka ...


En Pavlova har allt en tårta ska ha enligt mig. Den är söt, frisk och syrlig!


Marängbotten kan bakas dagen innan och förvaras i rumstemperatur. Samma dag som den skall ätas vispar man grädden och skivar jordgubbarna (eller de bär man nu vill ha). Du garnerar den alltså på mindre än 10 minuter.


Den här Pavlovan bjöd min mamma på och hon hade i lemon curd i grädden vilket gav en frisk och fräsch smak. På bilderna är tårtan ett dygn gammal och har förvarats i kylskåp. Sockret i marängen tränger ut och bildar som små droppar, men det är inget som påverkar smaken. Tårtan blir liite mjukare men det är fortfarande spröd.


Skulle tro att en tårta räcker för ca 12 st om den serveras ihop med andra kakor, man tar ingen jättebit oftast. Enligt receptet räcker den till 8 personer, men det är på tok fel enligt mig.


4 äggvitor
1/2 krm salt
2 1/2 dl socker
1 msk Maizena (majsstärkelse)
2 tsk vaniljsocker
1 tsk vinäger eller citron

grädde
lemon curd
valfria bär

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa äggvitor och salt till ett hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Vispa tills smeten är hård. Vispa sedan i Maizena, vinäger/citron och vaniljsockret. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper, ungefär 24 cm i diameter. Ställ in längst ner i ugnen och sänk ugnstemperaturen till 125 grader och grädda i 1 1/2 timme. Stäng av värmen och låt marängen stå kvar tills ugnen svalnat. Låt botten svalna. Hit kan du förbereda om du gör botten dagen innan. Vispa grädde och smaksätt ev med lemon curd. Klicka ut grädden på botten, inte ända ut. Garnera med bär!5 kommentarer:

TINA sa...

Riktigt gott med pavlova!!

Anonym sa...

hur mycket lemoncurd har du i? Blandar du den med grädden?
mvh Elin

Vardaxlyx sa...

Jag vill önska dig och din kanon fina blogg en trevlig sommar. Jag vet att det är en vecka kvar till min semester men vill ända springa in och önska dig en glad sommar.
Det blir ju lite glesare mellan kommentarerna, men vill medd att jag lovar att komma tillbaka efter ledigheten.
KÄRLEK till dig!!!

Anna Hansson - barnboksförfattare sa...

Ser jättegott ut!! :)

Sara sa...

Elin: Mängden lemon curd varierar från humör, men minst ett par matskedar i den vispade grädden. Smaka dig fram!

Vardaxlyx: Detsamma till dig, hoppas solen skiner på dig, så "ses" vi efter semestern!

Tack Anna!!