torsdag, september 20, 2012

Katrinplommonpuré


Här går det åt en del katrinplommonpuré till lilla damen. Superbra för att hålla magen i trim!! Vill du göra purén "drygare" och även billigare kan du ha i mer päron. Både katrinplommon och päron är lösande för magen!

Eftersom jag är lite av en husmor vill jag laga så mycket jag kan själv - både mat och fruktpuréer. Läste innehållsförteckningen på burken för katrinplommonpuré och jag blev paff. Den innehåller 40 % katrinplommon och 15 % päron. Resten vatten bl a. MEN hör och häpna : det är 40 % katrinplommonpuré och 15 % päronpuré. Alltså puré i purén!!! Så antagligen är det väl inte mer än kanske 20 % katrinplommon i burken .... Katastrof!!

Jag har gjort en matematisk beräkning, älskar att räkna ut hur mycket jag sparar på att tillaga själv. Utgår från att jag gör 125 gramsburkar.

En burk på 125 g kostar runt 8 kr. Den innehåller (max) 40 % katrinplommon, 50 g, och 15 %, 18.75 g, päronpuré. Resten är vatten och annan "skit". 

Köper du en påse med 200 g torkade plommon kostar den runt 11 kr. 1 kg päron kostar runt 20 kr/kg. Vatten från kranen är gratis.

Påsen med 200 g plommon räcker till 4 burkar (50 g i varje) och du behöver knappt 80 g päron vilket är ca 100 g oskalat. Resten späder du med vatten, 250 g (2 1/2 dl). 11 kr + 2 kr (ca) = 13 kr. 13 kr för 4 burkar = 3,25 kr/burk. 

Summa sumarum : 1 burk hemmagjord katrinplommonpuré med MER plommon i än den du köper i affären, för ca 3 kr istället för ca 8 kr. Förbrukar du en om dagen sparar du 5 kr/dag = 150 kr i månaden. Lite pengar kanske du tänker, men lagar du andra puréer blir det en del pengar. Visst ,,, det kostar att ha igång spisen och använda mixern men det är inte många minuter.

Går perfekt att frysa!!

Jag brukar blanda i lite extra vatten i purén om jag serverar den som mellis. På så sätt får lilla damen i sig extra vatten eftersom hon inte gärna dricker.


4 burkar á 125 g (= 500 g)

200 g torkade plommon
ca 100 g oskalat päron
runt 2 1/2 dl vatten

Koka plommonen och päronen (skalad, urkärnad och tärnad) tills de mjuknat. Mixa och späd med kokvattnet till önskad konsistens. Fyll rena glasburkar/plastburkar, låt svalna och ställ i kylskåp eller frys. 

9 kommentarer:

Katarina sa...

Detta ska vi absolut prova hemma! Det måste väl vara extra bra för de små om de e lite tröga i magen också?

Sara sa...

Brukar också göra egen katrinplommonpure, men utan päron. Ska testa att ha i päron nästa gång!
Varför inte frysa i glasburkar?? De gör jag, man kan inte fylla ända upp, men jag tycker de funkar bra. Är ju så lagom storlek.

Therese Engman sa...

Grymt bra inspiration Sara *kram*. Nu har här lagats fisk med ärtor, äpplemos och kyckling med rotselleri. Hoppas att du mår bättre. Kramisar Therese

Sara sa...

Åh va kul att du tycker det, Therese!! :-) Hör gärna av dig med nya recept!

Nacken är *peppar peppar* bättre!

Kram Sara

Malin Nilsson sa...

Hej, tack för en superblogg, jag har använt många av dina recept och är tacksam för att de finns och är så enkla att göra. :) Jag har dessutom en son som börjat med mat nu och då passar det ju ypperligt att du skriver om barnmat också.

Jag tänkte testa katrinplommonpurén men när jag tittade i affären så innehåller de torkade katrinplommonen konserverikngsmedel, nåt E-nummer. Det var sådana vanliga i påse som säljs vid russinen, är de dem som du använt eller har jag missat nåt? Blev lite besviken när jag läste det, kände att det tog bort lite av det "braiga" med att laga själv, vill ju minska tillsatserna. Tacksam för svar.

Tack för en trevlig blogg som sagt.

Sara sa...

Hej Malin, va glad jag blir - TACK!

Du jag har faktiskt letat & letat men köpte tillslut med konserveringsmedel. Jag inbillar mig att jag kokar bort det ;-)

Kram Sara

Malin sa...

Hej, tack för att du svarade :) hm, ja, kanske jag kan gå med i den inbillningen, det är ju nåt visst med att laga själv och se hur glada de blir, tårar för att det är slut istället för att det inte är gott liksom :)

Hur funkar det annars att använda "vanliga" färska plommon? Borde väl funka lika bra?

Ida sa...

Hej!
Hittade ditt recept när jag googlade, funkade fint! Tack för det! :) Såg att ni sökte torkade katrinplommon utan tillsatser. Kan då tipsa om ICAs I love Eco Ekologiska Plommon Soft. De innehåller enbart ekologiska plommon och vatten! Jag körde dessutom med ekologiska päron, så det blev en helt ekologisk hemmagjord puré utan tillsatser!

Anonym sa...

Tack för ett bra recept! Jag tyckte också att det blev SÅ dyrt med puré som man köper, så ska därför prova göra egna nu!