söndag, oktober 07, 2012

Apelsin- & dumlekladdkaka





Den här fantastiskt goda kladdkakan bjöd min mamma (och pappa) oss på när vi var där på middag- och spelkväll igår. 

Kakan har en tydlig smak av apelsin och det var otippat gott, det tog på nåt sätt bort det söta som annars lätt kan ta överhand i en kladdkaka. Dumlekolan blir en en trevlig överraskning den också - mjuk och seg. Chokladsåsen och apelsinskalet på kakan är ett måste - det lyfte hela kakan!

Jag är imponerad över min mamma som alltid provar nya recept. Det här hade hon hittat i Allers Veckotidning. 

150 g smör
3 dl socker
2 ägg
1 msk vaniljsocker
1/2 krm salt
3/4 dl kakao
rivet skal av 1 apelsin
1 1/2 dl vetemjöl
12 dumlekolor

topping
1-2 msk O´hoj chokladsås
rivet skal av 1/2 apelsin

Smörj och bröa en form med löstagbar botten, 24 cm (tar du en mindre gräddar du den lite längre). Smält smöret i en kastrull som rymmer hela smeten. ta grytan från värmen och rör ner socker, ägg, vaniljsocker, salt, kakao och apelsinskal. Rör sist ner vetemjölet. Häll smeten i formen och tryck ner 12 dumlekolor i ytterkanten (i en ring). Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt kakan svalna något, ringla över chokladsåsen och strö över apelsinskalet. Servera med lättvispad grädde.

2 kommentarer:

patrik sa...

Oj Oj Oj! vad det där verka gott!!det ska barnen och jag göra!!spännande med apelsin!! :)

Kajalpennan sa...

Vad ska det vara för temperatur på ugnen?Jag chansar på 175 grader