tisdag, oktober 09, 2012

Kalljästa baguetter med citron
U N D E R B A R T  goda baguetter som får jäsa i kylskåpet över natten. Det ger saftiga baguetter med mycket smak!

Det här brödet bjöd mamma (och pappa) på i helgen. Baguetterna innehåller rivet citronskal och vi åt räkor till vilket var en väldigt lyckad kombo! Jag har nog aldrig ätit bröd med citron i ... jag gillade det skarpt! 

Tack vare långsam jäsning i kyla får du ett saftigt bröd med stora luftbubblor i. Tänk på att inte "hålla på" för mycket med degen när du skall baka ut den. Så lite som möjligt!

Receptet hittade mamma i Allt om mat.

4 baguetter

25 g jäst
5 dl kallt vatten
1 msk flingsalt
2 msk rapsolja
1 msk rivet citronskal
3 dl dinkelsikt
ca 8 dl vetemjöl Special

Lös jästen i det kalla vattnet och tillsätt salt, olja, citronskal och mjölet lite i taget. Arbeta kraftigt ihop till en deg, den ska vara LÖS. Täck med plastfolie och jäs i kylskåpet i 8-12 h. ta ut degen och häll ut den på en mjölad bänk. Dela degen i 4 delar med en degskrapa/kniv. Forma till 4 vridna baguetter och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 250 grader. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Pudra sedan med mjöl och sätt in plåten i mitten av ugnen. Vill du ha en hård skorpa på baguetterna slänger du in 1/2 dl vatten på botten av ugnen (stäng fort!!). Grädda i ca 15 minuter. Lägg INTE på bakduk om på de gräddade baguetterna om du vill ha en hård yta, då mjuknar de.

1 kommentar:

Min mat, bak och hälsoblogg sa...

Vilken spännande smaksättning med citron i bröd!! Det måste jag testa!!