måndag, oktober 01, 2012

Lasagne - barnmat

Bild lånad från Semper

Jag tycker det är toppen att Semper delar med sig av sina recept, dock bara de KRAV-märkta. Jag köpte en burk och testade på Tyra. Hon åt med glädje så då gjorde jag en sats själv.

Jag fick tipset av en vän att använda Risoni som pasta. Risoni ser nästan ut som ris och är perfekt storlek för bebisarna, behöver ej mixas.

Låt maten svalna innan du fryser ner den i t ex isblock eller bullformar.

2 dl gul lök
1/2 dl finhackad rotselleri
1 1/2 dl morot
1 msk rapsolja
2 1/2 dl krossade tomater
100 g nötfärs
1 tsk torkad oregano
1 1/2 dl okokt pasta (ej fullkorn)
1 1/2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
25 g mild riven ost

Skölj rotselleri och din skalade morot och skär dem i bitar. Lägg dem i en gryta. Tillsätt krossade tomater, oregano och nötfärsen. Låt det puttra. Mixa köttfärsen lätt till önskad konsistens. Under tiden har du kokat pastan tills den nästan är klar. Om du väljer annat än Risoni skall du klippa eller mixa pastan till en bra storlek. Rör ned mjölet i mjölken och häll ned i köttfärsen. Låt det koka upp under omrörning. Tillsätt till sist osten. Sedan blandar du ned pastan i köttfärssåsen. Servera vid en lagom temperatur för små munnar.

4 kommentarer:

Bea sa...

Är så glad för alla tips, då jag om några månader är i samma sits som du. Till barn nr 1 lagade jag själv all mat, han tyckte helt enkelt inte om burkmat! Då gällde det att fylla frysen med lite olika rätter, då man inte alltid hinner laga något. Delar med mig av ett recept som min son älskade, och jag gillade för att det var allt i ett:), bara ta ut en burk ur frysen om man skulle iväg.

2 laxfileer, 6-8 potatisar, 3 morötter, ½ purjo, 2 dl ärtor, 2 msk pressad citron, 2 dl vispgrädde, peppar, dill, persilja.

Koka potatis i små bitar i lite vatten. Dela grönsakerna i små bitar, häll i dessa och laxen. Häll över grädde och koka till grönsakerna är mjuka och laxen är färdig. Häll över citron och dill och persilja, och mixa. Detta räckte till ca 9 st stora muffinsformar i silikon.

Anonym sa...

Tack för en bra blogg!

Petra

Emelie sa...

En liten fråga? Man ska inte förkoka moroten? Den är ju rätt så hård. Tar ju ett tag...

Sara sa...

Nä, den kokar ihop med övriga ingredienser - du skär den ju smått!! :-)