torsdag, oktober 11, 2012

Valnötsfrallor med dinkelsikt




T u r b o s n a b b a  frallor som du bakar ut direkt och skjutsar in i kall ugn. Kan det bli enklare? Förmodligen inte .... 

Jag brukar ofta inte ha bråttom när jag bakar ... jag brukar tycka det är "mysigt" att jäsa degen i 2 omgångar. Men ibland har man bara inte lust .. eller tid. Då är det bra att att ha ett ess i skjortärmen. 

Du kan i princip göra så här med alla "styckbrödsrecept" - brödet jäser i ugnen medans den värms till rätt temperatur. 

Vill du kan du pensla frallorna med vatten/sirap/ägg och strö på t ex hackade valnötter, linfrö, vallmofrö ....


Cirka 10 stycken 

50 g jäst
4 dl vatten
3 msk matolja
1 msk ljus sirap
1 tsk salt
50 g hackade valnötter
4 dl dinkelmjöl/sikt
5-6 dl manitoba cream (mjöl med extra jäskraft)
eller 5-6 dl vetemjöl special

Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten och rör till jästen löst sig. Tillsätt olja, sirap och salt. Blanda sist mer mjölet och valnötterna, tänk på att spara lite mjöl till utbaket. När du arbetat degen stjälper du upp den på en bänk och delar i 10 lika stora delar. Rulla till frallor, lägg på plåt med bakplåtspapper. Sätt in i mitten av ugnen, sätt på ugnen på 200 °. Grädda tills frallorna fått fin färg, 25-30 minuter. Låt frallorna svalna på galler.

2 kommentarer:

Victoria sa...

Mmm så gott skönt att slippa jäsa ibland...
Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

Anonym sa...

Har du provat att kalljäsa över natt? Jag gör så med alla jäsdegar nu för tiden, tar bara 25 gr jäst och kall vätska sen låter jag bunken stå på diskbänken över natten. På morgonen har jag väldens smidigaste deg att baka ut. Har bakat både bullar, thekakor, limpor på detta sätt. / Karin