fredag, januari 04, 2013

Kola- & mandeltårta

Ååååååh vilken tårta! Bjöds på denna hos mina päron och det var en smakupplevelse. Seg/spröd mandelbotten, härlig kola och så grädde och syrliga hallon på. Mums!

Har gjort den efter det och sen är snabbbakad! Går utmärkt att frysa.

12 bitar

4 äggvitor
2 dl socker
175 g mald mandel
1 msk kakao


Kolakräm

2 dl grädde
1 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker


Garnering

2 dl grädde
1 dl hallon
50 g choklad

Vispa vitorna till hårt skum, tillsätt sockret lite i taget. Blanda ner mandel och kakao utan att röra för mkt. Lägg bakplåtspapper i botten på en form, 26 cm i diameter. Bred ut smeten, grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 min i 175 grader. Låt svalna och lossa botten. Koka grädde, socker och sirap i en kastrull i 15-20 min, den ska tjockna. Låt svalna och rör ner vaniljsocker. Bred kolakrämen över bottnen och låt stå kall nån timme. Dekorera med vispad grädde, hallon och riven choklad.








3 kommentarer:

Trollmamma sa...

Wow, ser jättesmarrig ut! Tror du det funkar att utesluta kakaon i botten? Jag tål inte nån form av kakao, alla har vi våra design-fel... Men jag är helt galen i nötter och kola, så det låter verkligen som en tårta för mig.

Bland bakverk och kastruller sa...

Vilken god tårta!! Kola och så grädden över, mums!!

Sara sa...

Tack!!! Ja strunta i kakaon, den ger mer färg än smak.

Kram Sara