söndag, mars 20, 2011

Pajdeg

Grundrecept på matpajsdeg. Enkelt, snabbt & gott. Givetvis kan man ha i annat mjöl.
Tänk på att spara lite deg (1 dl) eftersom pajdegen gärna sjunker ner från kanterna under förgräddningen. Med den sparade degen rullar jag ut tunna korvar som jag plattar till längs pajkanten, så det blir pajdeg ända upp till kanterna. Ett annat alternativ är att använda all deg men fästa aluminiumfolie längs pajkanten, då brukar degen hålla sig på plats.

 Smör & mjöl mixas ihop till en grynig massa. Sen tillsätts
vattnet & mixas ihop till en deg.

 Låt degen vila i kylskåp i minst 10 minuter

  Kavla ut degen (tänk på att använda rikligt med mjöl) & 
lägg den över pajformen. Tryck bort överflödig deg & spara
för att ev "fylla upp" kanterna efter förgräddningen

125 g smör
200 g mjöl (3 dl)
2 msk kallt vatten
1 tsk salt

Mixa ihop tärnat smör & mjöl, till en grynig massa. Tillsätt vatten & mixa till en deg. Arbeta snabbt ihop degen för hand & låt den vila i kylskåp i minst 10 minuter. Kavla ut degen alt. tryck ut den i en pajform (26 cm). Nagga degen med en gaffel & förgrädda i mitten av ugnen i 200°, i 10 minuter. Låt svalna något innan du fyller den & gräddar den.


Inga kommentarer: