tisdag, april 12, 2011

Cupcakes - grundrecept

 
Normalstor cupcake, bakad med bakpulver

Minicupcake med hälften bakpulver, hälften bikarbonat
Kolla höljden!

Det här receptet hittade jag på Heavenly cupcake och det är det bästa receptet jag testat. Smeten kan, om man vill, smaksättas hur som helst. Smeten rörs ihop utan elvisp och resultatet blir saftiga och goda cupcakes. Om du vill ha extra höga (se bild) skall du byta ut hälften av bakpulvret till bikarbonat. Har insett att detta resulterar i höööga cupcakes och passar främst om du inte tänkt garnera dina cupcakes med frosting. Jag tycker det är viktigt med muffinsplåtar, det ger cupcakesen finare form, utan muffinsform tenderar de att flyta ut.

12 st normala/24 st mini

125 g smör
1 ägg
2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 tsk bakpulver (eller 1 1/2 tsk bakp
och 1 1/2 tsk bikarb)


Smält smöret, ställ åt sidan. Blanda samtliga torra ingredienser i en skål. Vispa ner ägget och mjölken i det smälta smöret. Blanda försiktigt samman det med de torra ingredienserna. Rör bara precis så att allt blandat sig med en slickepott. Det ska se grynigt och klumpigt ut. Ställ pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Grädda i 180 grader i cirka 25 minuter (för normala) eller ca 11 minuter för mini, eller tills en sticka kommer ut ren och de fått fin färg. Ta upp dem ur plåten och ställ dem att svalna på ett galler. 

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej gamla klasskompis..

Underbar blogg du har fått dig.Hänger med rätt så ofta från Danmark. . Idag ska jag prova dina cupcakes.

keep up the good work.

kram Josse

Sara sa...

Hej Josse, va kul att du följer bloggen! Lova att kommentera igen när du bakat dem :-)
Lycka till!
Kram Sara

Maria sa...

Hej!
Bara älskar det här supersnabba receptet på chokladmuffins. Om jag istäö¨llet vill ha vaniljsmak på dem, hur gör jag då?
Tack för en fantastisk blogg!