Här har du riktiga, goa baguetter - precis som från bageriet! De skall jäsa 3 gånger, men det är det bannemej värt! De blir riktigt luftiga & fina! Man kavlar ut dem till plattor & rullar ihop som rulltårtor, sen nyper man ihop kanterna. Detta gör att det blir ett bröd med härliga luftbubblor i! Jag mjölade INTE mina... glömde :-)
De här skall ätas till räkorna i afton!
Arbeta degen 10-12 minuter. I maskin eller för hand.
Efter 2 jäsningar ser degen så här underbar ut
Dela degen i 4 ika stora
bitar & kavla ut till plattor
Rulla ihop till en "rulltårta" & lägg
på oljad plåt, med skarven nedåt.
Nyp ihop kanterna
Snitta bröden. Vinkla en vass kniv emot
dig & skär 5-6 skåror i varje baguette
50 g jäst (färsk eller torkad)
5 dl vatten, knappt ljummet
2 tsk salt
1 msk olivolja
ca 12 dl vetemjöl special
5 dl vatten, knappt ljummet
2 tsk salt
1 msk olivolja
ca 12 dl vetemjöl special
Rör ut jästen med vattnet, tillsätt salt och olja och arbeta in mjöl till en smidig deg. Knåda den länge, gärna 10-12 minuter för hand (minst 5 minuter iaf om man är lat). Täck och jäs 30 minuter. Tryck ner degen i bunken och jäs ytterligare 30 minuter. Värm ugnen till 250°. Knåda igenom degen ordentligt på bakbordet. Dela den i fyra delar, rulla ut till plattor & rulla ihop som rulltårtor. Nyp ihop ändarna. Lägg dem på en oljad plåt, med skarven ner. Mjöla dem lätt på ovansidan. Skär några snitt i bröden med en vass kniv och jäs 20 minuter under duk. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter, tills de har fin färg. Släng gärna in vatten då och då i ugnen. Låt bröden svalna på galler utan duk, så behåller de den knapriga skorpan.
2 kommentarer:
Ser riktigt goa ut ;)
ska baka dem imorron !
Plus riktigt bra blog med mkt smariga recept :) .
//
Ida.
Åh va kul. Ja testa det här receptet. Enkelt & så gott!!
Kul att du gillar min blogg :-)
/Sara
Skicka en kommentar