onsdag, april 20, 2011

Marshmallows

Idag gjorde jag ett nytt försök med mina marshmallows & idag blev det mycket bättre än sist gång. Skillnaden? Jag hade köpt ljus sirap & hade INTE någon mörk sirap som sist gång. Det gav en något bränd smak. Dessutom tillsatte jag endast några droppar karamellfärg (syns knappt) till skillnad från sist gång då jag bokstavligen hällde i färg för att det skulle synas. Då blev det en konstig bismak som kändes "plåtig". Jag tänkte smaksätta dem med jordgubb men de blev "naturella" & smakar alltså vanilj. Droppade lite röd karamellfärg i florsockerblandningen, det gav dem en extra rosa ton. Tänk på att du kan frysa dem & äta dem direkt ur frysen. Pga gelatinet kan de ej frysa!Koka vatten, socker, sirap, salt till 120° 


 
Häll försiktigt den kokande "sockerblandningen" över gelatin- & vattenblandningen 
& rör tills gelatinet smält. Vispa sedan smeten med elvisp i ca 10 minuter. Den skall 
kallna, bli tung att vispa & seg i konsistensen.

Häll smeten i en form, täckt med bakplåtspapper. Strö över strössel, in i kylskåpet. 
Täck med plast/folie efter någon timme. Inte direkt, för då blir det kondens.


Det blev ett gäng.. runt 100 st!  

Till en långpanna (20 * 30 cm)

2 1/2 msk gelatinpulver
2 1/2 dl vatten
3, 75 dl strösocker
2 1/2 dl ljus sirap
1/4 tsk salt
2 msk vaniljsocker
+ ev smaksättning eller karamellfärg

Till rullning

 1 dl florsocker till rullning
1/2 dl potatismjöl

1 msk vaniljsocker


Blanda gelatinpulvret med 1 1/4 dl av vattnet och låt det svälla och mjukna.Ta under tiden fram en kastrull och häll i socker, sirap, salt och 1 1/4 dl vatten. Låt allt smälta samman på svag värme, rör hela tiden. Koka därefter sockerlagen till 120 grader. Häll den heta sockerlagen försiktigt över gelatinet. Rör ihop detta och vispa sedan med elvispen i ca 10 minuter tills smeten är vit och riktigt kladdig. Tillsätt vaniljsockret mot slutet och ev karamellfärg. Klä en form med ugnsfolie/bakplåtspapper. Häll sedan i smeten, bred ut med hjälp av en slickepott. Du kan behöva pensla slickepotten med olja för att smeten inte skall fastna på den. Låt stå över natten. Skär den sedan i lagom stora bitar och rulla bitarna i florsockrerblandningen. Jag droppade i några droppar röd karamellfärg i den här skörden. Förvara i tät burk. Kan frysas in & kan då ätas direkt ur frysen, de kan ej frysa & bli hårda.
 

2 kommentarer:

Frederica sa...

Det här receptet ska jag prova! De ser himmelskt goda ut :)

Sara sa...

Ja gör det! Superenkla att göra & de blir så luftiga & goda. Smaksätt dem gärna med någon essens. Du kan frysa in dem utan att de fryser, men på så sätt bevarar du dem mjuka. Lycka till!

/Sara