fredag, juni 03, 2011

Foccacia

 
Olivolja, gröna oliver och flingsalt
Olivolja, oregano, basilika, timjan och flingsalt


Här har vi tagit upp det ur frysen, gnuggat med vitlök,
ringlat över olivolja, saltat och sedan grillat. Så jäkla gott!

Det här receptet har funnits i mitt liv i 6 år. Min mamma bakade det till min 25 årsfest och sen dess har det varit en favorit. Jag har bakat det till vänner, till kräftskivor, midsommar, buffén .... ALLA älskar det! Dessutom är det perfekt att frysa in och ta fram och t ex lägga direkt på grillen eller använda till vitlöksbröd, eller som det är.

Det bästa med receptet, förutom att det blir så gott bröd, är att det är så enkelt att göra. Du rör bara ihop degen snabbt, kavlar ut den och jäser endast EN GÅNG! Vad du sedan väljer att ha på brödet är det bara du som bestämmer.

Tänk på att INTE övergrädda brödet, ta ut det efter runt 10 minuter, det skall bara ha fått färg! Brödet är fint att serveras direkt på en skärbräda, skuren i sneda bitar.

Ett bröd

1/4 paket jäst
1/2 tsk salt
1 tsk honung
2 dl ljummen mjölk
2 msk olivolja
5 dl vetemjöl

exempel på smaksättning

flingsalt
timjan
basilika
oregano
rosmarin

Lös jästen i den ljumna mjölken. Tillsätt övriga ingredienser och baka snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen på mjölad bänk till en oval kaka (inte för stor, då blir den inte hög). Lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Täck och låt jäsa i 40 minuter. Pensla brödet med olivolja och strö över saltet och de torkade kryddorna. Tryck ner fingrarna överallt så kryddorna trycks ner i brödet. Grädda mitt i ugnen i 225° tills brödet fått färg. Låt svalna på galler. Lägg brödet på en skärbräda och skär i sneda bitar.

Inga kommentarer: