lördag, juni 25, 2011

Gräddtårta med chokadbotten, maräng & jordgubbar

Midsommarafton igår och ett halleluja-moment! Åt nog den godaste tårtan någonsin! En gudomligt god gräddtårta med bottnar av nästan kladdkaka.. mellan grädde och jordgubbar + ett lager med maräng. Den här bara måste ni göra! Den har allt! Enligt grundreceptet (från Laga lätt) ska det inte vara en marängbotten, det var nåt som Hzzon och Doris "kom på". Gör som ni själva vill.




14-16 bitar



4 ägg
4 dl socker
200 g smör
150 g mörk choklad (ca 70%)
1/2 dl kakao + lite till formen
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt
5 dl grädde
2 1/2 msk florsocker
1 liter jordgubbar

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa snabbt ihop ägg och socker. Smält smör och choklad i vattenbad. Blanda chokladsmeten med äggsmeten. Blanda kakao, vetemjöl, bakpulver och salt. Sikta mjölblandningen i smeten och blanda med slickepott. Smörj en form med löstagbar botten (24cm) och ströa med kakao. Häll i smeten och baka i mitten av ugnen ca 40 min. Provstick-kakan ska vara fast men ändå lite kladdig. Låt kakan svalna innan du delar den i 2-3 delar. Vispa grädde och florsocker. Grova hacka hälften av jordgubbarna. Och blanda ihop. Bred ut mellan tårtlagren och på toppen. Toppa med hela jordgubbar.

OBS!!  På midsommar delades i tårtan i två och så lades en marängbotten i mitten!

Inga kommentarer: