söndag, augusti 21, 2011

Marängtårta





Ljuvlig marängtårta! Eller Pinocciotårta, som mamma säger. Vad kallar ni den?

Den här underbara tårtan gör min mamma så himla bra, den bara smälter i munnen. Den är dessutom riktigt god dagen efter att du gjort den. Tårtan är fylld med lemon curdgrädde (recept finns här) som gör tårtan frisk. Vill du så går det bra med bara grädde, det är också gott.

Mamma hade plockat hallon och amerikanska blåbär som hon strödde på lemon curdgrädden. Ta de bär som du tycker om. Tänk på att frysta bär ska vara så "torra" som möjligt, annars blöder de och färgar grädden.

12 rejäla bitar

75 g smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
4 msk mjölk

maräng
5 äggvitor
2 dl socker
1 påse (35 g) mandelspån

fyllning
3 dl grädde (och lemon curd)
bär

Smörj ett bakplåtspapper väl och lägg det i en långpanna, ca 30x40 cm. Rör smör och socker pösigt och tillsätt äggulorna ett i taget och rör en stund mellan varje. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner detta och mjölken. Bred ut smeten. Vispa vitorna med sockret till marängsmet. Bred den lite ojämnt över smeten i formen. Strö över mandelspånen. Grädda i 175-200 grader i mitten eller nedre delen av ugnen tills marängen fått färg och sockerkakan är torr, ca 20 min. Låt kakan svalna något. Lossa kakan från pappret och dela den mitt itu på längden eller tvären, beroende på vilken form som önskas. Vispa grädden och bred den på den ena bottnen med marängsidan upp. Lägg på frukt eller bär. Lägg den andra bottnen ovanpå med marängsidan uppåt. Skär tårtan med vass kniv i lagom stora bitar.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Vill bara berätta att du råkat skriva äggula istf äggvita i marängreceptet.
Vilka fina bilder du tar, ser gott ut. mvh Marita

Sara sa...

Åh tack för uppmärksamheten!!
Kram Sara